Tuesday, July 04, 2006

Πρόβλημα Πολιτικοποίησης

Ποτέ μου δεν ασχολήθηκα με την πολιτική, δεν με ενδιέφερε, τη θεωρούσα αφόρητα βαρετή. Έχω κάποιες συγκεχυμένες πληροφορίες για τα διάφορα πολιτεύματα και γνωρίζω ελάχιστα για τις ιδεολογίες του σοσιαλισμού ή του κομμουνισμού.
Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό ήταν ότι από μικρή έβλεπα στην τηλεόραση κάποιους γέρους που οι περισσότεροι έμοιαζαν με μούμιες και αποθαρρυνόμουν. Ο καθένας τους έκανε έναν μακροσκελέστατο βαρετό μονόλογο (και έβλεπα ότι δεν ήταν μονάχα δική μου αίσθηση αυτή, αλλά και ότι οι άλλες μούμιες έβαζαν διακριτικά το χέρι τους μπροστά από το στόμα τους για να μην φανεί το χασμουρητό). Έπειτα αν ήσουν τυχερός/η κάποιος θα διαμαρτύρονταν με έντονες φωνές για τα λεγόμενα του ομιλητή, με αποτέλεσμα να ξυπνήσεις λίγο ή διαφορετικά θα ανέβαινε στο βήμα ο επόμενος βουλευτής. Η βουλή για μένα ήταν ένα πολύ καλό νανούρισμα. Βέβαια, στις μέρες μας, εκτός από μούμιες υπάρχουν και αιθέριες υπάρξεις, αλλά οι λόγοι τους παραμένουν το ίδιο κενοί.
Δεν μπορούσα να καταλάβω την αξία της πολιτικής, ούτε και τη χρησιμότητα της, αφού δεν έβλεπα τον κόσμο να καλυτερεύει. Εξάλλου, η σημερινή παιδεία, δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτικοποίηση των νέων.
Αργότερα έτυχε να διαβάσω αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και εκείνοι με έκαναν να αλλάξω γνώμη. Οι αρχαίοι πίστευαν πως η μη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά οδηγεί στην ανομία και αυτή στην κατάλυση της δημοκρατίας και την γέννηση της τυραννίας (Ιάμβλιχος, Προτρεπτικός εις φιλοσοφίαν). Γι’ αυτό έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική παιδεία των νέων. Σκεφτείτε το. Στις μέρες μας οι πολίτες μιας χώρας συμμετέχουν όλο και λιγότερο στα πολιτικά δρώμενα με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να εκμεταλλεύονται την αδράνεια των πολιτών και να θεσπίζουν νόμους που ζημιώνουν και περιορίζουν τα δικαιώματα τους. Καλύτερο παράδειγμα τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας στην Αμερική. Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του αναφέρει πως η δημοκρατία δεν είναι έργο της τύχης, αλλά της επιστήμης και θέλησης των πολιτών. Η δημοκρατία, λοιπόν, είναι ευθύνη όλων μας.
Καλούμαι λοιπόν, να ψηφίσω (από τα λίγα άμεσα μέτρα που έχει πλέων ο απλός πολίτης για να ακουστεί η φωνή του). Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ένα άβουλο ων, χωρίς άποψη. Φυσικά και έχω άποψη και ψάχνω στα σύγχρονα κόμματα κάτι για να ταυτιστώ. Μα δεν τα έχω καταφέρει ως τώρα, και εγώ δύσκολα εντάσσομαι σε μια ομάδα, αν δεν με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Άλλωστε έχω καταλάβει ότι μόλις ενταχθείς, αυτόματα όλοι όσοι δεν ανήκουν στην ομάδα σου, είναι οι «άλλοι», οι «διαφορετικοί» και στη χειρότερη περίπτωση οι «κακοί» και οι «εχθροί».
Οι γονείς μου, όμως, με μεγάλωσαν να εκτιμώ τη διαφορετικότητα του άλλου και να τη σέβομαι. Μου έδειξαν τα οφέλη της διαφορετικότητας γιατί αυτή ανοίγει τους ορίζοντες σου και σε κάνει να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου. Για να γίνει ο κόσμος καλύτερος χρειαζόμαστε την ποικιλία γιατί αυτή οδηγεί στην εξέλιξη (μέχρι και ο Δαρβίνος το επεσήμανε αυτό, αν και εκείνος περιορίστηκε στην βιολογική εξέλιξη). Φυσικά θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε την πολυφωνία σκέψεων και ιδεολογιών και να μάθουμε να την κατανοούμε και να την επιθυμούμε. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για την πολιτική, αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπου υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις, όπως η θρησκεία, ο αθλητισμός κ.α.
Είπαμε, όμως, ότι δεν είναι καλό να μην ανήκουμε πουθενά γιατί έτσι δε συμμετέχουμε στα κοινωνικά δρώμενα, πράγμα που μπορεί να αποβεί εις βάρος μας. Από την άλλη, όταν ανήκεις κάπου, αποκλείεις όλους τους άλλους. Και διερωτώμαι τώρα εγώ: δεν γίνεται να υποστηρίζω μια ιδέα, αλλά ταυτόχρονα να συνδιαλέγομαι και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με όλους τους υπόλοιπους; Αυτό δεν είναι ο ορισμός της δημοκρατίας; Να ακούγονται όλες οι γνώμες και να μπορεί ο καθένας να συμμετέχει ενεργά στην λήψη των αποφάσεων;


556 Comments:

Blogger zouri1 said...

Η πολτικη αναλυση ειναι η ιδια μας ζωη.Αλλο η ενασχοληση με τα κοματα.
Εγω ημουν μελος του Ρηγα,και θεωρω οτι εχει διαμορφωσει πολυ την ζωη μου.

5:34 AM  
Blogger Gordon said...

Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές πλέον, ούτε ιδεολογίες, όλα είναι ένας αχταρμάς συμφερόντων.

Μπορείς να συμμετέχεις στα κοινά χωρίς να χρειάζεται να κομματικοποιηθείς.

6:16 AM  
Blogger zero said...

Ο Ανθρωπος ειναι πολιτικο ον.
Πρεπει να παιρνει θεση και να συμμετεχει στα κοινα.

ΥΓ: ο φανατισμος ειναι επικινδυνος και δημιουργει προβληματα στην δημοκρατια.

ζερο.

7:21 AM  
Blogger Mari-R1 said...

κι εγώ μια από τα ίδια νιωθω αγαπητή..και πώς να συμμετάσχουμε στα κοινά δηλαδή?ενεργά μόνο μέσω ψήφου αλλά όταν τίποτα δε σε αντιπροσωπεύει τι γίνεται?

7:55 AM  
Blogger Γείτων said...

Εδώ ίσως να ακουστώ λίγο μυστήρια αλλά δεν είμαι υπέρ του να ασχολούνται οι πάντες με τα πάντα. Ο τομέας μου είναι μια συγκεκριμένη επιστήμη ενώ ασχολούμαι και με κάποια πράγματα ερασιτεχνικά. Δεν ζήτησα ποτέ από έναν οικονομολόγο να έχει σοβαρή άποψη για την φωτογραφία. Θεωρώ χαζό να μου λέει ότι πρέπει να έχω άποψη για την οικονομία. Είτε σε απλό εταιρικό, είτε σε κρατικό επίπεδο. Παρομοίως για την πρόνοια κλπ. Μπορώ να έχω άποψη για τα κοινά στους τομείς εξειδίκευσης μου. Άλλοιμονο κανείς δε μπορεί να ασχοληθεί με τα πάντα. Το να προτείνω (η να στηρίζω) εγώ βελτιώσεις στην οικονομία, η στην υγεία, είναι σαν να προτείνει ένας αρτοποιός βελτιώσεις στην ειδική θεωρία της σχετικότητας.
Καταλήγω. Ναι να ασχολούμαστε με τα κοινά. Στους τομείς που γνωρίζουμε σε βάθος. Το θεωρώ πίο υπεύθυνο.

8:05 AM  
Blogger homelessMontresor said...

Zouri και Ζερο έχετε δίκιο, άλλο η πολιτική και άλλο η κομματική πολιτική.
Gordon υπάρχουν όντως κι άλλοι τρόποι για να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο. Αλλά έχω την ίδια απορία με τη Μαρι, όταν καλείσαι να ψηφίσεις και δεν σε αντιπροσωπεύει τίποτα, τι κάνεις;
Γείτων μου θύμισες Πλάτωνα που έλεγε πως πρέπει να κυβερνούν οι άριστοι δηλαδή οι φιλόσοφοι. Το πρόβλημα είναι με τι κριτήρια θα επιλεγούν αυτοί οι άριστοι και από ποιους; Προσωπικά μου άρεσε το σύστημα του Κλεισθένη ο οποίος χώρισε τους Αθηναίους σε 10 φυλές στις οποίες υπήρχαν αντιπρόσωποι από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Στη σημερινή εποχή δεν συμβαίνει αυτό. Τα κόμματα πλέων υποστηρίζουν όλα πάνω κάτω τα ίδια και δεν θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύουν όλες τις ομάδες.

10:24 AM  
Blogger Γείτων said...

ναι η διαφορα με το συστημα του πλατωνα ειναι οτι τωρα μπορεις αν θεσ να γινεις οικονομολογος, να σπουδασεις πολιτικες επιστημες, ιατρικη, κτλ. Ειναι λογικο ο υπουργος υγειας να εχει σπουδασει ιατρικη. Ειναι επισεις λογικο το επιτελειο του να εχει σπουδασει ιατρικη. Το παραλογο είναι ενας χασάπης πχ να έχει άποψη πανω σε θέματα υγείας και να ισχυρίζεται ότι είναι σωστότερη από εκείνη των γιατρών. Του δίνεται όμως σήμερα η δυνατότητα να σπουδάσει ιατρική και μετά να μας τα ξαναπεί.
Εγώ δε λέω να μην συμμετέχει καποιος σε κάποιο τομέα. απλά λέω πρώτα να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα επιστημονικά και μετά να σπεύδει να "μοιράζεται" τις γνώσεις του με τους άλλους επ αυτού. Ο σημερινός ελληνάρας δυστυχώς μιλάει μόνο για θέματα τα οποία ΔΕΝ κατέχει. Γιατι αυτά που κατέχει, γνωρίζει πόσο πολυπλοκα είναι και δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό του ότι βρήκε απλοϊκες λυσεις. Οπότε σωπαινει.
Πχ οι συγκυνωνιολόγοι στην ελλάδα γκρινιάζουν για την οικονομία, και οι οικονομολόγοι για την, συγκυνωνία και την μεταφορά. Παραλογισμός.

11:02 AM  
Blogger Γείτων said...

όπου συγκυνωνία βάλτε συγκοινωνία στο προηγούμενο ποστ :S δεν εχει edit :S :P

11:13 AM  
Blogger Gordon said...

Δικαίωμα στη γκρίνια έχουν όλοι, δημοκρατία γάρ, δε χρειάζονται ειδικές επιστημονικές γνώσεις.

Μ. δεν χρειάζεται να το κάνεις αν δε σε αντιπροσωπεύει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταργείσαι σαν ενεργός πολίτης.

12:25 PM  
Blogger reservoirdogs said...

Kόμματα δεν υπάρχουν πια.Aλλά η πολιτική είναι παντού.Aκόμα και στον τρόπο που μιλάμε εδώ τώρα.Keep on...

12:46 PM  
Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

This comment has been removed by a blog administrator.

3:43 PM  
Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Λοιπον κοιτα ποσο απλα μπερδεμενα ειναι τα πραγματα:
Ο σοσιαλισμος λειτουργει ως δεξια.
Η Δεξια ειναι Δεξια(βλεπε Χουντα).
Η Αριστερα ειναι κατα των δυο παραπανω αλλα δεν εχει δικες της προτασεις.
Τελος η αναρχια δεν μπορει να σταθει ως πολιτευμα γιατι αν εχουμε για "αρχη" κατι το οποιο δεν εχει αρχη τοτε δεν εχουμε τιποτε.
Πιστευω να καταλαβες το τι πρεπει να ψηφισεις...
Την Ιδανικη Πολιτεια του Πλατωνα.
Ελα ομως που ποτε δεν υπηρξε!!!

3:45 PM  
Blogger Λίτσα said...

Οι φιλόσοφοι, κυβερνήτες; Θα αστειεύεστε, βέβαια.
ΠΡΕΖΑ TV: προσυπογράφω ως προς την ιδανική πολιτεία, χα, χα.

9:24 PM  
Blogger The Motorcycle boy said...

Ωραία κουβέντα άνοιξες πιτσιρίκι. Κατ' αρχάς ένα δεδομένο: Σήμερα, ζούμε σε κατάσταση δικτατορίας (ή ολιγαρχίας όπως έλεγε κι ο Καστοριάδης). Άρα, σε επίπεδο εξουσίας και διαμόρφωσής συνθηκών διακυβέρνησης δεν σε παίρνει να κάνεις τίποτα, μέσα από τις υπάρχουσες διαδικασίες. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο γερο-Μαρξ "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες".
Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη πως οι ειδικοί θα πρέπει να αποτελούν την κυβέρνηση (ανα τομέα). Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να ψηφίσεις, ή να συντάξεις νομοσχέδια για την υγεία. Δεν πρόκειται να κάνεις καμιά εγχείριση -του πούστη. Θα σου μιλήσω πάλι με αναφορά σε λόγια άλλων: Όταν ο Κάστρο έψαχνε για διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, ρώτησε, σε μια συνεδρίαση, αν υπάρχει μεταξύ των επαναστατών κανένας economista. Ο Τσε σήκωσε το χέρι. Τότε ο Κάστρο τον ρώτησε "μα καλά είσαι economista;". Κι ο Τσε απάντησε "όχι, αλλά νόμισα πως ρώτησες αν υπάρχει κανένας communista". Τι θα πει αυτό; Πως αν έχεις άποψη, ιδέες και τεκμηριωμένες θέσεις για έναν τομέα πολιτικής -μπορείς να τις εφαρμόσεις, άσχετα με το αν είσαι ειδικός στον συγκεκριμένο τομέα.Άλλωστε, πάντα υπάρχουν οι επιτροπές ειδικών για να βοηθήσουν. Από την άλλη, αν είσαι ειδικός σε κάποιον τομέα είσαι και μονοδιάστατος. Άρα δεν μπορείς να δεις τα πράγματα καθαρά. Βάλε, ας πούμε ένα στρατηγό, υπουργό αμύνης και έναν γιατρό, υπουργό υγείας και πες τους μετά να μοιραστούν μεταξύ τους χρήματα για τα υπουργεία τους. Θα βγει άκρη;
Πρέζα, είσαι λίγο εκτός στο θέμα της αναρχίας. Έλλειψη αρχής σημαίνει έλλειψη στρωμάτωσης. Δεν υπάρχουν πιο πάνω και πιο κάτω. Υπάρχει πλήρης ισότητα, πλήρης αντιπροσωπευτικότητα στη λήψη αποφάσεων και μοίρασμα των θέσεων ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Αλλά το σύστημα στηρίζεται στη βασική θέση πως η εργασία του σκουπιδιάρη είναι στον ίδιο βαθμό σημαντική με την εργασία του γιατρού και του "πολιτικού".
Τέλος, πιτσιρίκι, στο ερώτημά σου η απάντηση που δίνω είναι συλλογικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων και συνεχής έλεγχος των ατόμων που καλούνται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις. Δεν πρέπει να υπάρχει κυβερνήτης γενικά -αρκεί να υπάρχει εντεταλμένος από την κοινωνική ομάδα για την πραγματοποίηση ενός (κάθε φορά) σκοπού.
Και, φυσικά, πολιτική (και πολιτική θέση) είναι όλα. Τόσο η συμμετοχή, όσο και η αποχή.

4:51 AM  
Blogger homelessMontresor said...

geitwn I got your point, αλλά συνεχίζω να πιστευώ οτι είναι κομματάκι δύσκολο ν α υλοποιηθεί ως ιδέα.
Gordon αν εννοείς να ψηφίσω λευκό διαφωνώ γιατί έτσι ουσιαστικά δεν κάνω τίποτα. Το καλύτερο ίσως είναι να ψηφίσω κανένα μικρό κόμμα με την ελπίδα να μπεί και αυτό στην βουλή και έτσι να ακούγεται μια ακόμη φωνή.
Reservoir as always είπες λίγα και καλά!
Πρέζα να σαι καλά που μου τα εξήγησες!!! :-)
Λίτσα φυσικά και αστειέυονται... ελπίζω!
Και τελευταίο το σεντόνι του ΜΒ!
Καταρχάς συμφωνώ οτι αυτό που έχουμε σήμερα είναι δικτατορία, που απλά ονομάζουμε δημοκρατία. Επίσης συμφωνώ με τις συλλογικές διαδικασίες και τον έλεγχο, αλλά θα με ενδιέφερε αφάνταστα πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο? Τέλος πως θα μπορούσε να υπάρξει αυτη η πλήρης ισότητα άραγε?

6:33 AM  
Blogger Λίτσα Ανδρούτσου said...

Σε ανακάλυψα προ ημερών, διάβασα όσα πρόλαβα και σε ερωτεύθηκα με πάθος!

8:51 AM  
Blogger homelessMontresor said...

Χελιδόνι... Με τιμάει που σου άρεσαν τόσο τα κείμενα μου :-)))

12:10 PM  
Blogger The Motorcycle boy said...

Montressor για να γίνουν όλα αυτά (σύμφωνα με τους αναρχικούς) απαιτείται βίαιη (γιατί ειρηνική δεν είναι δυνατό να γίνει) κατάλυση της εξουσίας. Αλλά το πρόβλημα είναι σε αυτό που έλεγαν παλιά "νέος άνθρωπος". Απαιτείται δηλαδή κυρίως η ύπαρξη συνειδητοποιημένων ατόμων. Εκεί ακριβώς κόλλησαν και οι περισσότερες επαναστάσεις.
Ολήρης ισότητα μπορεί να υπάρξει εφόσον διαχωριστεί από την εξομοίωση. Αλλά όλα αυτά είναι δύσκολα, αφού υπάρχει ένα πολύ σκληρό σύστημα που διαθέτει όλα τα μέσα επιβολής.
Η μοναδική ελπίδα (σύμφωνα με τα σχετικά κείμενα) είναι οι αντιφάσεις του συστήματος που θα οδηγήσουν κάποτε, αναπόφευκτα, στην κατάργησή του.
Για περισσότερες πληροφορίες χρειάζεται σεντονο-ποστ.

12:00 AM  
Blogger homelessMontresor said...

ΜΒ καταλαβαίνεις πιστευώ οτι τώρα δεσμέυτηκες για καινούριο σεντόνι... :-)

6:47 AM  
Blogger The Motorcycle boy said...

Χμμ

12:20 AM  
Blogger tsitas said...

MB i apopsi sou peri anarxias (xwris na to exw psaksei idiaitera) os pros tin isotita mou fernei perissotero se kommounismo. Mesa sto myalo mou tin anarxia tin eixa perissotero os kati to opoio antidra se opoiadipote morfi taksis. Diladi kati san ti theoria tou Chaos pou milaei gia taksi mesa apo tin ataksia. Gia na eimai eilikrinis den eimai kai poli yper aytou. Den pistevo oti i via mporei na prosferei kati, kai poso mallon apo atoma pou den kseroun oute apo pou erxontai, oute pou pane, kai se telikoi analisi pistevo oti ayta ta atoma einai toso anikanopoiita pou kai anarxia na epikratisei tha theloun anarxia panw stin anarxia.

7:55 AM  
Blogger tsitas said...

telikoi = teliki!

7:57 AM  
Anonymous decadence said...

diavasa to keimeno kai ola ta comments k exw na pw ta ekseis: 1on sto post tou γειτων p leei oti dn hmaste oloi gia ola! e gia afto kai h politikh legetai politikh k oxi boboniera! gia eisai POLITHS kai se aforoun ola ta themata p exoun sxesh me thn politikh! den xriazete na eisai giatros gia na topothetitheis panw se ena zitima p afora tn ygia p.x. opos aneferes k esy! dn s lew na ekfraseis tn gnwmh sou gia thn nomimopiish tou tade farmakou p dn ksereis ti diaolo einai! ala otan nosokomia to 2010 exoun ratza, to revma kovete opote na nai kai oi giatroi fakelonode e tote nai ekei les tn gnwmh sou kai ekfrazeis tn disareskia sou patodas kai se kamia poria i kinitopiish giati etsi prepei kai giati etsi ofileis!
2on: apadaw genika sta post pou einai kata ths komatikopiishs! symfwnw fisika sto oti den prepei na eimaste fanatismenoi me 1komma kai na akolouthoume pista tis ipodikseis tou!ala otan erxete h rimada h wra kai vriskese brosta stn kalpi ekei ti kaneis? rixneis lefko(ara eisai provato)? psifizeis o,ti kai oi goneis sou(megalitero provato)? h den patas kan-apoxh(provato kai pali pou nomizei oti me tn apoxh tou kati egine). na kataliksw lipon sto oti pote kaneis frn tha taftistei apolita me tn ideologia kai ta legomena enos komatos.opoios to kanei afto einai i fanatismenos+ara avoulos giati twei o,ti tou pasaroun i apla simferodologos! gia afto lipon pistevw oti swsto einai na psifizoume ena koma me to opoio oi apopseis mas vriskode pio koda! kai oxi mono oi apopseis ala kai ta metra pou protinei! oso gia to pws tha katalavoume pio koma einai afto pou mas ekfrazei den tha to vroume oute sta politika filadia twn komatwn,oute stis omilies tous oute se tipota tetio! gia na katalavei kaneis to pio enos komatos prepei na dei th thesh tou mesa sthn istoria! tis adidraseis tou kai ti stash tou apenadi se simadika gegonota-orosima!gia afto istoria kai politikh sindeode toso stena! an thes na kaneis kati sth zwh sou ksestravwsou kai anikse kana vivlio istorias aliws tha katadiseis san ton filo pio panw pou eipe oti opou efarmostike o komounismos i o iparktos sosialismos opos thes pes to htan apotixia! diavase prwta tous logous tis apotixias se kana vivlio kai meta kane logo! mn milas gia pragmata pou den katexeis!

5:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sean Taylor womens Jersey axiotakix
Red Doug Martin Women's Jersey axiotakix
Aaron Rodgers Jersey axiotakix
http://www.authenticnikegiantsjersey.com

12:46 PM  
Anonymous Anonymous said...

http://www.canada-gooseamazon.com/ canada goose sale
http://www.canada-goosearctic.com/ Parka canada goose
http://www.canada-goosebrand.com/ Canada Goose Coats
http://www.canada-goosecompany.com/ canada goose Online
http://www.canada-goosekids.com/ cheap canada goose
http://www.canada-gooselogo.com/ cheap canada goose
http://www.ebaysnowboots.com/ ugg boots sale
http://www.snowbootsebay.com/ outlet ugg boots
http://www.girlsnowboots.com/ ugg boots outlet
http://www.fluffysnowboots.com/ ugg boots sales
http://www.snowbootsbrands.com/ cheap ugg boots
http://www.childsnowboots.com/ boots ugg
canada goose outlet
Parka canada goose
canada goose outlet
canada goose jacket
canada goose sale
cheap canada goose
ugg cheap boots
ugg boots
ugg boots sale
ugg boots for sale
ugg boots
ugg boots classic
[url=http://www.canada-gooseamazon.com/]canada goose sale[/url]
[url=http://www.canada-goosearctic.com/]canada goose sale[/url]
[url=http://www.canada-goosebrand.com/]Canada Goose Coats[/url]
[url=http://www.canada-goosecompany.com/]canada goose sale[/url]
[url=http://www.canada-goosekids.com/]Canada Goose Jackets[/url]
[url=http://www.canada-gooselogo.com/]canada goose jacket[/url]
[url=http://www.ebaysnowboots.com/]ugg cheap boots[/url]
[url=http://www.snowbootsebay.com/]outlet ugg boots[/url]
[url=http://www.girlsnowboots.com/]boots ugg[/url]
[url=http://www.fluffysnowboots.com/]ugg boots outlet[/url]
[url=http://www.snowbootsbrands.com/]cheap ugg boots[/url]
[url=http://www.childsnowboots.com/]cheap ugg boots[/url]

9:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

generic phentermine buy phentermine tablets 37.5 - phentermine in drug test

5:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

xanax online no prescription xanax side effects chest pain - methocarbamol xanax drug interactions

8:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax order xanax with no prescription - xanax and grapefruit juice

9:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine pills phentermine k-25 online - buy phentermine echeck

11:51 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy alprazolam online can 2mg xanax kill you - buy alprazolam online no prescription

12:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine online buy phentermine online no rx - order phentermine adipex online

1:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

xanax online xanax zoloft together - buy alprazolam online pharmacy

1:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy zolpidem cost of generic zolpidem - zolpidem tartrate 5 mg photo

2:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine online phentermine 30 mg en espanol - phentermine 37.5 to buy online

3:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine phentermine online consultation order - buy phentermine online ottawa

4:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol an 627 - buy cheap tramadol uk

11:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax online forum alprazolam 0.5mg and alcohol - different types of generic xanax pills

11:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol versus vicodin - order tramadol cod saturday delivery

2:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

xanax for anxiety xanax side effects sexually - xanax generic india

2:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine weight loss phentermine 37.5 mg weight loss - phentermine qualis pharmaceutical

4:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine online buy phentermine 30 mg online - purchase phentermine 37.5 online

5:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine drug buy phentermine 37.5mg online - buy phentermine forum

7:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

http://www.canada-gooseamazon.com/ canada goose cheap
http://www.canada-goosearctic.com/ outlet canada goose
http://www.canada-goosebrand.com/ canada goose sale
http://www.canada-goosecompany.com/ canada goose jacket
http://www.canada-goosekids.com/ canada goose sale
http://www.canada-gooselogo.com/ Canada Goose Parka
http://www.ebaysnowboots.com/ ugg boots sale
http://www.snowbootsebay.com/ outlet ugg boots
http://www.girlsnowboots.com/ ugg boots sale
http://www.fluffysnowboots.com/ ugg cheap boots
http://www.snowbootsbrands.com/ ugg boots bailey
http://www.childsnowboots.com/ ugg boots outlet
canada goose sale
cheap canada goose
canada goose outlet
canada goose sale
cheap canada goose
cheap canada goose
ugg boots
ugg boots for cheap
ugg boots for sale
ugg boots
ugg boots bailey
boots ugg
[url=http://www.canada-gooseamazon.com/]canada goose outlet[/url]
[url=http://www.canada-goosearctic.com/]canada goose Online[/url]
[url=http://www.canada-goosebrand.com/]canada goose sale[/url]
[url=http://www.canada-goosecompany.com/]canada goose jacket[/url]
[url=http://www.canada-goosekids.com/]cheap canada goose[/url]
[url=http://www.canada-gooselogo.com/]canada goose jacket[/url]
[url=http://www.ebaysnowboots.com/]ugg boots sale[/url]
[url=http://www.snowbootsebay.com/]sale ugg boots[/url]
[url=http://www.girlsnowboots.com/]ugg boots for sale[/url]
[url=http://www.fluffysnowboots.com/]ugg boots outlet[/url]
[url=http://www.snowbootsbrands.com/]cheap ugg boots[/url]
[url=http://www.childsnowboots.com/]boots ugg[/url]

1:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

order tramadol buy generic tramadol.net - buy tramadol cod next day delivery

8:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine order phentermine online cheap - phentermine 15

10:53 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine online buy phentermine real - phentermine 37.5 to buy online

12:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol us - what does tramadol 50 mg do to you

12:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

cheap phentermine online buy phentermine online with no prescription cheap - phentermine online without doctor prescription

2:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine phentermine yeast infection - phentermine qua

4:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

http://www.jerseyswholesalezone.com/ nfl jerseys wholesale
http://www.jerseyswholesalehome.com/ nike nfl t-shirts
http://www.cheapjerseycenter.net/ nike nfl t-shirts
http://www.cheapjerseyssea.com/ nfl jerseys china
http://www.nflstarsjerseys.com/ nfl jerseys wholesale
[url=http://www.jerseyswholesalezone.com/]nike nfl t-shirts[/url]
[url=http://www.jerseyswholesalehome.com/]cheap nfl jerseys china[/url]
[url=http://www.cheapjerseycenter.net/]cheap nfl jerseys china[/url]
[url=http://www.cheapjerseyssea.com/]nfl jerseys wholesale[/url]
[url=http://www.nflstarsjerseys.com/]nfl jerseys china[/url]
nike nfl t-shirts
nfl jerseys china
nfl jerseys wholesale
nfl jerseys china
nike nfl t-shirts

9:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol overnight cod tramadol 50mg para que serve - tramadol dogs dosage dogs tramadol

4:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol without prescriptions buy tramadol without a script - tramadol 50mg dosage humans

5:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

tramadol no prescription ultram medication online - high dosage of tramadol

6:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol without prescriptions tramadol vs hydrocodone dosage - tramadol generic

7:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine online phentermine-x by liposomexlabs - phentermine 30 mg no prescription

7:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine price good place to buy phentermine online - phentermine wiki

9:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol with mastercard ultram online overnight - buy tramadol online uk cheap

8:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien pill 10 mg ambien - ambien primary insomnia

3:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

ambien online generic ambien cost at walmart - buy ambien online paypal

4:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien ambien cr pharmacy - zolpidem blue pill

5:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

ambien for sale online ambien and alcohol - weird ambien stories

6:22 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax Miami xanax side effects glaucoma - klonopin vs xanax effects

6:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien 12.5 mg ambien high - ambien drug test urine

7:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax xanax overdose brain damage - buy xanax online yahoo answers

7:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

generic xanax Alabama buy 2mg xanax bars no prescription - where to buy xanax online legally

8:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax online Dallas Texas xanax 1mg erowid - order xanax online without rx

10:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol mastercard - tramadol zofran interaction

1:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online tramadol jittery - tramadol online sales

4:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online zolpidem er vs ambien cr - ambien pill apo

7:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien ambien zoloft drug interactions - ambien dosage 2.5

8:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

xanax online New Mexico xanax 2mg cost - cost generic xanax without insurance

8:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

online ambien generic ambien for sale - ambien employment drug screen

10:56 AM  
Anonymous Anonymous said...

generic xanax Houston xanax and alcohol webmd - xanax generic dosage

11:53 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online ambien online no prescription overnight - generic ambien 10mg 30 pills reviews

12:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien help with ambien withdrawal - ambien going generic

12:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax Los Angeles alprazolam 0.5mg price - fight club quotes xanax

1:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax xanax 4mg pill - buy xanax online canada no prescription

2:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

order alprazolam no prescription order xanax online no prescription canada - xanax drug screen long

3:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax took 4 xanax bars - xanax side effects tinnitus

4:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax long do effects 2mg xanax last - does xanax show up on a drug test how long

5:32 PM  
Anonymous Anonymous said...

how to buy xanax online xanax movie quotes - how to order xanax bars online

6:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax Fort Worth what are xanax bars used for - buy cheap xanax online

7:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

generic xanax online xanax generic alprazolam - xanax side effects anxiety

8:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online no prescription cod purchase tramadol online cheap - tramadol junkie

9:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax get generic xanax uss - xanax 3mg

9:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

order tramadol online mastercard tramadol purchase cheap - cheap tramadol

10:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

xanax online Las Vegas blue football xanax effects - xanax on empty stomach

10:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol saturday delivery order tramadol online mastercard - tramadol hcl 30 mg

11:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online cheap can i buy ultram online - tramadol for purchase no prescription

12:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol free shipping buy tramadol online saturday delivery - buy tramadol overnight shipping

1:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

where can i buy ambien online ambien hallucinations - drug interaction viagra ambien

3:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien ambien no prescription fedex - what is ambien half life

4:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

ordering ambien online ambien dosage 60 mg - ambien online pharmacy review

4:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien order ambien online overnight - ambien side effects depression

5:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax Seattle xanax white pill - xanax bars no prescription

5:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online ambien side effects erectile dysfunction - buy ambien online mexico

5:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien ambien and xanax - ambien drug interactions ibuprofen

6:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

generic xanax New Jersey xanax drug half life - xanax effects .5mg

6:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien safe take ambien high blood pressure - ambien side effects erectile dysfunction

7:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax xanax generic walmart - zoloft xanax and alcohol

7:43 AM  
Anonymous Anonymous said...

cheap zolpidem ambien cost walmart - ambien walrus let's do this

8:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

xanax online California street value of xanax 2mg bars - buy xanax hong kong

8:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

cheap tramadol no prescription tramadol extended release high - buy tramadol online by cod

4:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online purchase ambien - sleep talking on ambien

5:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

ambien without prescription ambien side effects skin rash - can you buy ambien

6:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax xanax dosage instructions - alprazolam 2mg yellow bar

7:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

ambien for sale ambien no prescription overnight delivery - quitting ambien cr cold turkey

8:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol 100mg er - tramadol is it a narcotic

9:32 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online legally ambien side effects vertigo - ambien cr pharmacy

10:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

ambien 5 buy generic ambien no prescription - ambien side effects constipation

10:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

cheap ambien no prescription ambien generic price walmart - ambien side effects alcohol

11:22 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax online Ohio xanax effects on fetus - 1mg xanax effects

11:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax alprazolam 0 5mg pra que serve - xanax street value 2mg

12:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine no prescription phentermine withdrawal - buy phentermine 37.5 online uk

1:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

long term side effects of phentermine phentermine fda - phentermine online no rx

2:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine online without prescription buy real phentermine online no prescription - phentermine d reviews

3:21 AM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine no prescription order phentermine in us - phentermine las vegas

4:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine no prescription needed buy phentermine online canada - buy phentermine online legal

5:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol hcl tramadol dosage per day - tramadol 50mg withdrawal

8:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol mexico - buy tramadol online overnight uk

9:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol india tramadol online no prescription cod - order tramadol cod next day delivery

10:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

where to buy ambien online long ambien cr your system - ambien (zolpidem tartrate) tablets

11:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online discount on ambien - ambien cr without rx

2:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

where to buy xanax online no prescription xanax withdrawal natural remedies - order xanax online canada no prescription

2:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien dangers of ambien and alcohol - buy ambien 10mg online

3:12 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online ambien cr savings card - order ambien online overnight

3:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax xanax side effects generic - xanax side effects in men

3:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine hydrochloride phentermine 37.5 tablets online - buy phentermine online from australia

4:19 PM  
Anonymous Anonymous said...

zolpidem online ambien reactions - ambien dosage more drug_side_effects

4:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

order phentermine online buy phentermine lollipops - phentermine jackson ms

5:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine 37 5mg order phentermine adipex - phentermine online kaufen

6:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy generic phentermine phentermine over the counter - phentermine brand names

7:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine cheap phentermine hcl 30mg online - phentermine hcl 30mg online

8:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine buy+phentermine+online+without+prescription+in+canada - phentermine online no script

9:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol with mastercard online pharmacy reviews ultram - tramadol 100mg online

12:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol 100mg er - tramadol is it a narcotic

1:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy generic tramadol tramadol ingredients - buy tramadol american express

3:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

tramadol generic tramadol premature ejaculation - tramadol dosage grasscity

4:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online cod tramadol kali 083 dosage - tramadol causes high blood pressure

5:36 AM  
Anonymous Anonymous said...

cheap tramadol tramadol hcl generic name - tramadol hcl vicodin

6:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

phentermine cheap is the phentermine you buy online real - buy phentermine reviews

11:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax Austin xanax dosage before flying - drug interactions xanax birth control

12:04 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online cash on delivery - tramadol pills

5:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol from canada - tramadol dosage severe pain dogs

6:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol overnight can you buy tramadol in canada - tramadol online uk

7:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl 50 mg side effects - reliable online pharmacy tramadol

8:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online dogs - buy tramadol online in florida

9:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol saturday delivery tramadol online florida delivery - cheap tramadol cod delivery

10:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol online illegal - tramadol 50mg overdose

11:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax New Jersey xanax for social anxiety reviews - lexapro or xanax for anxiety

12:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

ambien without prescriptions ambien cr 25 mg - ambien 10 mg picture pill

12:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine order phentermine overnight - buy phentermine online free shipping

1:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax online cheap no prescription xanax bars how long in system - xanax withdrawal ringing ears

1:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine legal to buy phentermine online - phentermine online buy

2:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

herbal phentermine buy phentermine online no prescription uk - buy phentermine 37.5 online no prescription

5:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax online New York xanax drug flying - generic xanax vs brand xanax

5:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine phentermine online with mastercard - cheap phentermine 37.5 mg online

6:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol maximum dosage - tramadol 50mg does it get you high

11:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online rebound insomnia after stopping ambien - ambien cr prices walgreens

12:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

cheap ambien online ambien side effects children - how long does ambien withdrawal last

1:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol 100mg online buy tramadol online cod - buy generic tramadol no prescription

1:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

ambien online no prescription ambien dosage 15 mg - can you buy ambien online

2:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol with paypal tramadol online with cod - tramadol 50mg prescribed

2:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien no prescription is ambien the strongest sleeping pill - buy ambien pills online

3:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol india buy tramadol overnight with mastercard - neurontin and tramadol high

3:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

zolpidem 10 mg where to buy ambien cr online - ambien overdose canine

4:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol uses - get prescription online tramadol

4:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

cheap zolpidem ambien side effects on the elderly - ambien generic cheap

5:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online cod overnight buy ultram er - buy tramadol thailand

5:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy ambien online ambien cr generic us - online ambien reviews

6:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax without prescriptions generic xanax .5 - xanax bars 2090 v

8:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

how does phentermine work can i get an online prescription for phentermine - phentermine online

9:32 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax online Connecticut buy xanax kuala lumpur - xanax pills types

9:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine phentermine success rate - buy phentermine hydrochloride

10:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

alprazolam mg xanax withdrawal long do symptoms last - does 1mg xanax do you

10:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

online phentermine phentermine hcl buy online - order phentermine online no rx

11:19 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol online no prescription buy tramadol - buy tramadol us pharmacy

3:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

tramadol buy tramadol in arkansas - buy tramadol from canada

4:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol medication buy tramadol online safe - buy tramadol online fedex delivery

5:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol with cod buy ultram online no prescription - tramadol hcl and weed

6:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol tramadol online overnight - buy tramadol online visa

7:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol hcl buy tramadol online paypal - buy tramadol mexico

8:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

how does phentermine work phentermine online order - buy phentermine weight loss pills

1:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

generic alprazolam is 0.5mg xanax a high dose - xanax side effects constipation

1:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy phentermine best place buy phentermine online - buy phentermine online nz

2:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

xanax online Raleigh North xanax side effects for dogs - 3mg xanax withdrawal

2:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax online Philadelphia xanax online illegal - purchase cheap xanax

3:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

tramadol no prescription tramadol 4od - tramadol 50 mg canine

8:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol cheap online buy tramadol legit - buy tramadol online for saturday delivery

9:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

xanax online Arlington xanax dosage take - drug interactions paxil xanax

6:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax South Dakota how to buy xanax online - xanax 031

7:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol without rx tramadol hcl 50mg dosage - tramadol jittery

1:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol order tramadol online mastercard - buy tramadol in florida

2:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol order tramadol online mastercard - tramadol zolpidem

3:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol mexico tramadol 627 - buy generic tramadol online

5:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

generic xanax Memphis will i fail drug test on xanax - generic name xanax bars

6:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

xanax order no prescription xanax generic pill identification - xanax high length

7:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy xanax xanax 1mg cost - xanax food drug interactions

8:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol 100mg online - buy tramadol online us pharmacy

11:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

buy tramadol with mastercard tramadol jaundice - order tramadol cod

2:15 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home