Sunday, July 22, 2007

Αγαπητό μου ημερολόγιο

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Κάποτε σου έγραφα συχνά, πάει όμως πολύς καιρός που δε διαθέτω τον ελεύθερο χρόνο για ονειροπόληση όπως στα χρόνια της εφηβείας μου. Πριν ενάμιση χρόνο, άρχισα να ασχολούμαι με κάτι που σου έμοιαζε, blogging λέγεται. Αλλά ο χρόνος μου πάλι γέμισε από καινούρια γεγονότα, τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω ούτε καν να σκεφτώ! Και να σκεφτείς ότι ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι ένα συμβατικό δημιούργημα του ανθρώπου για να μπορεί να αρχειοθετεί στη μνήμη του γεγονότα που ζει και να προσδοκά στιγμές που δεν έχει ζήσει ακόμα. Η μανία μας να καταγράφουμε τα πάντα, ίσως να είναι και αυτή μια προσπάθεια να αιχμαλωτίσουμε το χρόνο (ναι, αυτόν που δεν υπάρχει). Ίσως ακόμα να αποτελεί μια προσπάθεια να ονομάσουμε τα πράγματα που μας συμβαίνουν και έτσι να τους δώσουμε νόημα.

Η γλώσσα, λένε, είναι ο τρόπος που εκφράζουμε τις σκέψεις μας. Εγώ πάω ένα βήμα παραπέρα και λέω ότι η γλώσσα είναι αυτή που δημιουργεί τη σκέψη, χωρίς λόγο δεν θα υπήρχε σκέψη. Κάποιοι λένε ότι σκεφτόμαστε με εικόνες, ήχους και με τις αισθήσεις μας γενικότερα. Αυτό ίσως ισχύει μόνο για τις απλές σκέψεις, οι πιο σύνθετες μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με τη βοήθεια της γλώσσας. Όπως είπα και πριν, ο χρόνος δεν θα υπήρχε αν δεν τον δημιουργούσαμε εμείς με τη βοήθεια του λόγου μας.

Άρα ένας άνθρωπος που ξέρει να χειρίζεται καλά τη γλώσσα και έχει ένα πλούσιο λεξιλόγιο, έχει πιο αναπτυγμένη σκέψη από έναν αγράμματο άνθρωπο; Δε ξέρω. Τον τελευταίο καιρό κάνω παρέα με ανθρώπους που τελείωσαν το σχολείο κουτσά στραβά, στην ορθογραφία είναι σκράπες, αλλά με εκπλήσσουν συνεχώς με τον ιδιοφυή τρόπο που αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα. Ίσως να μην είναι όλες οι ιδιότητες της γλώσσας που συντελούν στην σκέψη, αλλά κάποια γνωρίσματα της μόνο. Η ορθογραφία για παράδειγμα, δεν πιστεύω να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Η σημασιολογία, όμως, ή οι δεξιότητες επικοινωνίας θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί παράγοντες τις σκέψης και δεν διδάσκονται απαραίτητα στα σχολεία.

Δε γνωρίζω αν ευσταθούν όλα αυτά που γράφω, θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζετε περισσότερα επί του θέματος. Όσο για τον αλλοπρόσαλλο τρόπο που έθεσα το θέμα, αυτό μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχω καν χρόνο να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου και απλά ξεκλέβω λίγο χρόνο για να αφήσω το εφηβικό μου πνεύμα να παίξει και να ξεσκάσει λίγο.

21 Comments:

Blogger Erwtas Stomaxhs said...

Ludwig Wittgenstein:
Tractatus Logico-Philosophicus

αν το διαβάσεις θα λυθούν όλες οι ερωτήσεις σου...

1:47 PM  
Blogger nosyparker said...

Σε σκεφτόμουν το ΣΚ και αναρωτιόμουν πού χάθηκες. :-)

12:29 AM  
Blogger marquee de mud said...

το βασικο με τις λεξεις και τη σκεψη εχει να κανει περισσοτερο με την εκφραση τους, σε σενα και στους αλλους. ή μαλλον με την ευκολια εκφρασης καποιων εννοιων που ηδη υπαρχουν ή ανακαλυπτονται. χονδρικα τωρα αν μιλησουμε πχ για χρωματα. μπορει να θελεις να περιγραψεις εκεινο το ενδιαμεσο αναμεσα στο κοκκινο και το λευκο και να μη ξερεις οτι υπαρχει ηδη μια λεξη γι'αυτο το χρωμα. η εικονα, η εννοια υπαρχει στη σκεψη σου αλλα της λειπει η ακριβης περιγραφη.

οποτε ετσι στα γρηγορα -οπως γραφεις και συ- καταληγω οτι ειναι επικοινωνιακο το θεμα. απ'την αλλη η επικοινωνια ειδικα με τα εσωψυχα μας αλλα και με τους αλλους ειναι αρκετα σοβαρο πραγμα.

12:52 AM  
Blogger Tasis Plisis said...

θες διακοπες ;)

1:25 AM  
Blogger kafouroutsos said...

Katarhin na po oti i eufiia den ehei apolitos kamia shesi me entelos mnimonika kai simvatika anthropina antilogika kataskeuasmata opos i orthografia (ftanei na skefteis pos i neoellines grafoume ton idio iho me 5 diaforetikous tropous kai tha katalaveis tin antilogikotita tou pragmatos). Tora oson afora tin skepsi kai ti shesi tis me ti glossa. I skepsi proiparhei , i glossa apla metousionei. auksimeni glossiki ikanotita simainei kai megaliteri akriveia stin ekfrasi ton lepton apohroseon tis skepsis. To vivlio tou wittgenstein pou proteinei o stomahis einai ontos poli dinato alla kai poli diskolo kai polisimo. Ego tha proteino kati pio simmazemeno (ohi toso filosofiko) alla eksisou dinato : John Lyons : Eisagogi sti theoritiki glossologia. Prepei na iparhei metafrasmeno sta ellinika. Episis an thes na kaeis ligo parapano
Noam Chomsky : New horizons in the study of mind and language, Cambridge press

2:18 AM  
Blogger Τελευταίος said...

Χάθηκες, αλλά επανήρθες δριμύτερη...

2:23 AM  
Blogger Agobooks said...

Παντός τα λες πολυ καλα!
Καλη βδομάδα!!!

2:59 AM  
Blogger nosyparker said...

Χοχοχο κάτι μου λέει πως τον Chomsky τον κάνατε στη σχολή :-ΡΡΡ

4:46 AM  
Blogger zero said...

Ναι βρε...
που χαθηκες εσυ?

8:41 AM  
Blogger homelessMontresor said...

-Στομάχι ήδη το σημείωσα τον τίτλο, Ντανκεσιον!
-Νοζυ κάποια στιγμή θα πιούμε έναν καφέ-περίληψη να μου πεις και εσύ τα νέα σου!
-Marque το επιχείρημα σου είναι αλήθεια οτι αναιρεί τη σκέψη μου. Χμμμ...
-DCD η διάγνωση σου δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, ακούς εκεί καλοκαιριάτικα να ασχολούμαι με γλωσσολογικά θέματα!!! Εσείς τι κάνετε καλέεεεε???
-Καφουρούτσε και τους δικούς σου τίτλους τους σημείωσα, ελπίζω να μην μείνω μόνο εκεί. :-Ρ Ευχαριστώ πολύ!
-Λαμιώτη τι να κάνω, εγώ δεν λειτουργώ με πρόγραμμα, όποτε μου τη δώσει γράφω... χιχι!
-Ν.αγο καλή βδομάδα και σε σενα! :-)
-Γεια σου φίλε ζέρο.... για λίγο μωρέ χάθηκα... για λίγο....

9:58 AM  
Blogger Tasis Plisis said...

Κι εμεις το ιδιο χρειαζομαστε, μη νομιζεις... ουφφφ....

1:42 AM  
Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ καλό κείμενο.

4:28 AM  
Blogger homelessMontresor said...

DCd με τέτοιο καύσωνα τι κάνετε ακόμα στην Αθήνα βρε παιδιάααααααααα!!!!!

Δειμε του πολίτη ευχαριστώ

12:16 PM  
Blogger Suspect said...

Χωρίς μόρφωση, υπάρχει ο θανάσιμος κίνδυνος να πάρεις τους μορφωμένους σοβαρά

9:38 AM  
Blogger ... said...

Επειγόντως!

Δίχως άλλο, να αγοράσετε τα βιβλία που σας προτείνουν!

Στη συνέχεια απομακρυνθείτε ποδαράτα από τα φώτα της πόλης. Πόσο αντέχετε το περπάτημα 2 ώρες; περισσότερο; Φτάστε στα όρια σας, πάτε μέχρι εκεί που πάει η καρδουλα σας.
Εκεί που θα σταθείτε, τοποθετείστε ευλαβικά τα βιβλία στο χώμα, (προσοχή το ένα πάνω στο άλλο) και καθήστε πάνω τους (έχει υγρασία η ύπαιθρος) περιμένοντας να νυχτώσει. Όταν φανούν οι πρώτοι αστερισμοί αφεθείτε στους ήχους της νύχτας και στις σκέψεις σας, κοιτάζωντας πάντα ψηλά.

Μέχρι να ξημερώσει, το εφηβικό σας πνεύμα θα έχει την απάντηση που θέλετε...

(εσείς ο ίδιος άνθρωπος, ξεκινώντας από την ίδια βάση, στο ίδιο σημείο μπορείτε να φθάσετε σκανδαλιστικά πιο γρήγορα οδηγώντας ένα 4χ4)

τα συμπεράσματα δικά σας

12:23 PM  
Blogger homelessMontresor said...

-suspect xaxa σωστότατο το σχόλιο σας!
-οτιβάλειονους δεν διαθέτω 4Χ4 ομως... :-((((((((((

3:04 AM  
Blogger toolman said...

άλλο μόρφωση και άλλο παιδεία. ένας καθ'όλα μορφωμένος άνθρωπος δε πάει να πει οτι έχει παιδεία και ας έχει μύριες γνώσεις...ισχύει και το αντίστροφο.

επίσης άλλο πέπη και άλλο πρέπει! :P

11:15 AM  
Blogger homelessMontresor said...

E ναι όταν πρέπει η πέπη δεν πρέπει :Ρ

2:45 PM  
Blogger N.Ago said...

Δεν τελειωνουν αυτες οι διακοπες;

8:10 AM  
Blogger Agobooks said...

Χρόνια πολλά και πολύ υγεία σε σένα και σε όλους όσους αγαπάς και σ’αγαπάνε!

10:32 AM  
Blogger homelessMontresor said...

N.ago σε ευχαριστώ και σου εύχομαι και σένα όλα να πηγαίνουν καλά στη ζωή, χωρίς περιττά εμπόδια!

2:26 PM  

Post a Comment

<< Home